divendres, 18 d’abril del 2008

Les parelles lingüístiques, una eina útil

El valencià és futur


Vilaweb, divendres, 18/04/2008
Les Trobades d'Escoles en Valencià 2008 recorden Jaume I

Amb el lema 'El valencià és futur', també recorden el XXV aniversari de la llei d'ús de la llengua

Escola Valenciana comença avui les Trobades d'Escoles en Valencià amb el lema 'El valencià és futur', amb un missatge positiu sobre la utilitat d'emprar la llengua pròpia. El festival itinerant de música en valencià, que és paral·lel a les Trobades, 'La Gira', ja enfila el segon cap de setmana de concerts, amb aturades a Agost (Alacantí), amb l'actuació de Mugroman i Sant Gatxo; a Albaida (Vall d'Albaida), amb Orxata Sound System i Odi, i a Faura (Camp de Morvedre), amb Urbàlia Rurana i Amanida Peiot.

El president de l'entitat, Diego Gómez, no té el menor dubte que el rei Jaume I participaria en les Trobades amb la samarreta dissenyada especialment per Mariscal (vegeu el vídeo de la roda de premsa). I és que enguany les Trobades commemoraran el vuit-centè aniversari del naixement de Jaume I i el vint-i-cinquè de l'aprovació de la llei d'ús i ensenyament en valencià. Motiu de més per a instar el conseller d'Educació, Alejandro Font de Mora, a treballar conjuntament ells per millorar la política lingüística del País Valencià.

Avui i demà Escola Valenciana farà Trobades a Agost, Albaida, Sollana (la Ribera), Museros (Horta Nord), Faura i la Romana (Valls del Vinalopó)

Concerts fins al juliol

La setmana passada, uns 2.500 assistents ja van escoltar els acords d'Ovidi Twins, Rapsodes, Orxata Sound System (que van presentar nou disc a Museros, Horta Nord), Desgavell, Agraviats i Sva-ters.

Els instituts, coordinadores d'Escola Valenciana i pobles que reben 'La Gira' seleccionen els grups que intervenen en el festival, bo i combinant grups nous amb grups ja consolidats.

El festival es clausurarà el 12 de juliol a Benlloc (Plana Alta), amb l'actuació d'Obrint Pas. Abans haurà passat per Deltebre (Baix Ebre), on se celebrarà el Festour-Gira 2008, i per Santa Margalida (Mallorca), en un concert organitzat per l'associació Margalidans Agermanats, fundada arran dels actes de Terra de Retrobament.

dimarts, 15 d’abril del 2008

El valencià, acadèmicament és català


Imatge: Joan Fuster i Ortells


Vilaweb, dimarts, 15/04/2008

El govern valencià, obligat a admetre la denominació de català als estatuts de la Universitat d'Alacant
Els havia modificat, però el Tribunal Superior de Justícia valencià no li dóna la raó

El Diari Oficial del País Valencià publica avui un decret que dóna per bons els estatuts de la Universitat d'Alacant que fixen que el centre potenciarà 'l’ús de la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana, valencià segons l’Estatut d’Autonomia, acadèmicament català'. La Generalitat ho havia modificat, però la universitat ho va recórrer al Tribunal Superior de Justícia valencià i ara li ha donat la raó.

El diari oficial publica avui un decret que recull la sentència, que es va debatre al ple de l'11 d'abril a instàncies del conseller d'Educació, Alejandro Font de Mora.

El govern valencià va aprovar els estatuts del centre el maig del 2004, d'acord amb les previsions de la llei orgànica 6/2001, del 21 de desembre. La universitat va recórrer la modificació del punt 2.k per la via del contenciós-administratiu, i ara el Tribunal Superior li ha donat la raó.

Llegiu aquí el decret:
Conselleria d'Educació