divendres, 12 de setembre del 2008

Sindicats a favor del català com a llengua vehicular

Vilaweb, 11/09/2008
Sindicats de l'ensenyament del país exigeixen que el català sigui la llengua vehicular a l'escola.

Es mostren preocupats pels atacs que ha sofert la llengua

Els sindicats majoritaris de l'ensenyament al nostre país reclamaren ahir a les administracions que el català, amb les respectives varietats dialectals, fos la llengua vehicular a les escoles del territori. USTEC·STEs, STEPV i STEI-I exigiren que es valoressin els programes d'immersió lingüística i que l'executiu espanyol treballés per a conservar el català a l'escola. En feren una especial reivindicació des del País Valencià i les Balears.

Des de les Illes asseguraren que volien promoure que la legislació permetés als estudiants saber català. En aquest sentit, proposaren que el 100% de les matèries s'impartissin en balear, car ara eren la meitat i el castellà 'ja estava garantit'. Afegiren que ningú no ho havia de veure com una agressió, car només volien que el català fos obligatori com ho era la llengua castellana.

Des del País Valencià, el STEPV digué que calia donar resposta al procés d'imposició del castellà, ja que el 25% dels alumnes rebia ensenyament en català i només en l'assignatura de valencià. Afegiren que calia més implicació del sector públic, car a les scoles privades el 100% de l'ensenyament era en castellà.

Des de Catalunya, USTEC-STEs denuncià el clima d'animadversió que hi havia en contra dels petits avenços que feia la llengua catalana.

Un manifest comú

Per aconseguir els objectius, van fer un manifest contrari a les agressions a la llengua i demanaren que s'hi sumessin altres sectors socials. Denunciaren que el català era una llengua minortizada i es mostraren preocupats pels manifestos i inicatives que havien sorgit en contra de la nostra llengua.